Astăzi a fost lansată versiunea 8.08 a sistemului de operare Kiwi Linux, distribuţia specială pentru România şi Ungaria bazată pe Ubuntu. Faţă de versiunea anterioară 8.04.1, conţine actualizări şi traduceri pentru Narro, OpenOffice, Thunderbird, fiind prima distribuţie ce le implementează.
Imaginea poate fi descărcată de mai jos (clic poză).
sâmbătă, 30 august 2008
Kiwi Linux 8.08
Mituri despre Linux
1.
Acest mit provine de la primele versiuni, cărora le lipseau o interfaţă grafică. Dar pe parcursul timpului problema a fost rezolvată, o instalare completă luând 30min, având îndrumări.
2.
Multe persoane nu işi dau seama că, în cazul sistemelor de operare Windows, driverele sunt primite impreună cu produsele, dar nu şi în cazul sistemelor bazate pe Linux. Miturile legate de compatibilitate sunt alimentate de cei care cred ca Windows-ul este singurul sistem de operare compatibil. Comunitatea mare existentă in jurul sistemelor furnizează continuu drivere pentru ultimele periferice si componente.
3.
Numărul de aplicaţii preinstalate este vizibil mai mare decât al altor sisteme de operare, acoperind toate necesităţiile. (GIMP-editare imagini, OpenOffice-editare documente, Rithmbox Music Player – player audio, Movie Player – player video).
4.
În primele zile de viaţă ale lor, acest lucru era valabil. Dar în prezent tot ce trebuie făcut este să utilizaţi interfaţa grafică pentru utilizator. Se lansează managerul de pachete şi se caută programul necesar prin introducerea numelui unui cuvânt cheie. Odată găsit, trebuie marcat si apăsat butonul OK. Managerul de pachete se va ocupa de descărcare şi instalare.
5.
Acest lucru depinde de definiţia cuvântului „atractiv”. Astfel o linie de comandă poate reprezenta o atracţie pentru unii, dar un lucru respingător pentru alţii. Tot aceelaşi lucru îl putem spune si despre o interfaţă grafică ce cuprinde transparenţe, efecte de cub, ploaie, foc etc. Aceste sisteme de operare cuprind atât programe pentru console (Terminal, Konsole, Color Extrem), precum si programe pentru interfaţă. (Compiz).
Suita OpenOffice, ce cuprinde toate programele necesare este doar o alternativă dintre cele ce pot fi alese. Marea majoritate fiind libere şi gratuite.
7.
Majoritatea programelor au o interfaţă intuitivă, uşor de manevrat şi învăţat. Dar nu trebuie să uitam ca orice program are o curbă de învăţare.